Cronograf - ce face, cum funcționează și de ce să ți-l dorești?

Cronograf - ce face, cum funcționează și de ce să ți-l dorești?

Probabil că ai văzut deja acest termen în timp ce alegeai un ceas. Dar ce înseamnă, de fapt, cronograful? Să-ți dorești această funcție la ceas? Și cum să ai grijă de ea? Vom răspunde la aceste întrebări în articolul nostru.

Dacă ați ales vreodată un ceas, cel mai probabil ați observat un cronograf sau un ceas cronograf. La prima vedere este clar ce poate însemna cronograful - câteva complicații pe cadran și câteva butoane suplimentare. Dar ce înseamnă cu adevărat termenul cronograf? Cum se diferențiază de un cronometru? Și de ce ai dori un cronograf la ceas?

Ce este un cronograf?

Scopul unui cronograf este acela de a măsura cu exactitate timpul, la care se face referire și în originea greacă a cuvântului cronograf, care se bazează pe termenii cronos și grafes, în traducere, timp și scriere. Mai simplu spus, un cronograf este un cronometru analogic. Dar cum să recunoști un ceas cronograf?

Cum recunoști un ceas cronograf?

De obicei, le puteți identifica prin mai multe detalii (cadranele mai mici) de pe cadran principal și butoanele de deasupra și de sub coroană. Butonul superior, cel mai adesea , începe și oprește măsurarea, iar cel inferior resetează urmărirea timpului.

Ce este un tahimetru?

Tahimetrul (numere de pe ramă) este adesea o funcție de însoțire prin care putem măsura viteza. Inițial tahimetrul era folosit pentru a măsura viteza de producție, acum se folosește, de exemplu, la măsurarea vitezei mașinii. Precursorul este un cronograf ce indică secunde prin mâna a doua centrală. Viteza poate fi calculată folosind formula T = 3600 / t, unde T reprezintă un număr pe scala tahimetrică, t este timpul măsurat în secunde și 3600 este numărul de secunde pe oră. În viața practică, cu puțin efort, de exemplu, cu ajutorul unui tahimetru poți să îți dai seama cât va dura până la rândul tău.

Designul cronograf

Indiferent dacă recunoaștem sau nu, ceasurile cronograf de astăzi sunt utilizate mai mult pe post de accesorii de modă, decât pentru măsurarea timpului. Cu toate că există cu siguranță ocazii în care doriți să utilizați o cronometrare precisă a cronografului, scopul acestei funcții este înfrumusețarea în cea mai mare parte a timpului. Și nu este nimic în neregulă cu asta.

În trecut, ceasurile cronograf erau mai mult pentru bărbați, dar, în timp, cronografele au intrat și în ceasurile pentru femei.

Deși la prima vedere, ceasurile cronograf pot fi atrăgătoare și pot părea complexe în mod misterios, trebuie amintit faptul că aceste modele de ceasuri nu sunt potrivite pentru orice ocazie. De exemplu, pentru o piesă de teatru sau pentru o altă ocazie de acest fel, un ceas cronograf este mai mult decât inadecvat. Pe de altă parte, acestea sunt aproape ideale pentru sport sau pentru activitățile de petrecere a timpului liber, precum și pentru munca în care măsurarea corectă a timpului este utilă.

Ce este un cronometru?

Un ceas poate fi numit cronometru după ce a trecut teste stricte la COSC (Controlul Oficial Elveţian al Cronometrelor)- o organizație elvețiană care testează strict ceasurile pentru a vedea dacă afișează cu exactitate timpul. Ceasul este testat la 3 temperaturi diferite, 5 poziții diferite și, de asemenea, sub apă. Pentru a fi certificat cu un ceas de cuarț, abaterea nu trebuie să depășească 0,07 secunde pe zi.

Cum se ajustează cronograful?

După o perioadă mai lungă de timp, poziția zero a unuia dintre indicatoare pe cronograf se poate schimba, adică nu va reveni la ora 12. În acest caz, nu intrați în panică și nu solicitați imediat rambursarea - puteți să o reglați singur acasă.

Procesul de ajustare poate varia în funcție de tip, dar puteți încerca și procedura generală. Mai întâi trageți coroana în a treia poziție, cât mai departe de carcasă. Apoi, apăsați și țineți apăsat butoanele cronometrului superior și inferior până când Indicatorul mare se învârte în jurul cadranului, care durează aproximativ două secunde. Folosiți butonul superior pentru a seta indicatorul mare la zero. După reglarea acestuia, apăsați butonul de jos pentru a seta poziția indicatorului pe una dintre complicații. După setarea poziției corecte, apăsați din nou butonul inferior pentru a trece la următorul detaliu. După setarea ultimului detaliu, apăsați din nou butonul inferior pentru a salva operația. După aceea, nu trebuie decât să împingeți coroana în poziția unu, adică complet în ceas.

De ce vrei un ceas cronograf?

Răspunsul este simplu - astfel încât să puteți măsura cu exactitate timpul. Cu toate acestea, mulți oameni nu trebuie să măsoare timpul cu o precizie de până la 1/1000 de secunde, deci funcția estetică rămâne cea mai importantă. Ceasurile cu multe detalii fac o impresie bună și pot fi elegante. Mai presus de toate, exprimă multe despre purtătorul său, indiferent dacă este punctualitatea sau dragostea pentru lucrurile complexe.

Căutând
Căutând
up