Cum sa alegeți un ceas sport

Cum sa alegeți un ceas sport

Deși tendințele arată clar că ceasurile smart sunt în vogă, există încă motive pentru a evita ceasurile inteligente și pentru a alege unul clasic. Dacă sunteți în căutarea unei piese care să dureze ceva timp, să arate bine și pur și simplu să nu se demodeze, să puteți asorta și cu o cămașă și o jachetă, să fie durabilă și fiabilă, atunci ceasurile sport vor fi alegerea potrivită pentru dvs.

Frumoasele ceasuri Rolex vor arăta cu siguranță fantastic la cina de gală, dar cu siguranță nu vor fi cele mai bune ceasuri pentru alpinism exigent sau pentru momente mai relaxate, cum ar fi un weekend la cabană. Și dacă nu doriți să alegeți ceasuri inteligente, cel mai bine va fi să alegeți un ceas sport. Modelele de calitate vă vor surprinde cu variabilitatea și versatilitatea lor în fiecare situație. Vă veți îndrăgosti de ceasul sportiv dacă vreți să purtați aceeași piesă de luni până duminică. În cazul variantelor pentru bărbați și femei, trebuie doar să le înlocuiți cu o altă piesă în situațiile în care doriți să arătați elegant.

CasioCu ce vă vor surprinde ceasurile sport

Ceasurile sport pot fi definite ca fiind foarte funcționale, rezistente, de obicei, și ceasuri rezistente la apă. Acestea ar trebui să fie lizibile, deoarece le veți privi într-o varietate de situații, rezistente la impact, rezistente la zgârieturi și alte contacte fizice - atingeri frecvente, transpirație și utile.

Datorită rezistenței lor, ceasurile sport se întâlnesc adesea în partea casuală a vieții și a stilului de îmbrăcăminte. Designul și estetica lor corespund pur și simplu sportului. Vă vor însoți în aspectele active ale vieții voastre, dar purtarea lor la un eveniment festiv nu este de obicei adecvată (deși ceasurile sport pot fi găsite foarte sobre în design - de exemplu, unele modele din colecția Festina Chronograph).

Înainte de a vă achiziționa propriul ceas sportiv, luați în considerare scopul pentru care îl cumpărați de fapt. Doriți să îl aveți la încheietura mâinii în timpul înotului în piscină sau intenționați deja să vă scufundați la adâncimi mai mari? Căutați un model care să fie potrivit weekendurile obișnuite în pădure cu bicicleta sau într-o drumeție la munte? Poate visați la o piesă care va fi pur și simplu suficient de rezistentă, dar în același timp poate fi purtată la serviciu.

Parametri importanți pe care ar trebui să îi urmăriți

De la sporturi de performanță la antrenamente până la scufundări, călătorii sau aventuri - ceasurile sport vor fi potrivite pentru dvs. în orice situație mai solicitantă. La alegerea lor ar trebui să vă concentrați asupra unor parametri importanți. Aceste criterii nu sunt sculptate în piatră și este posibil ca ceasul dvs. sport să nu aibă toate caracteristicile menționate, dar există câțiva parametri cheie pe care un ceas sport le are în comun. Ar trebui să luați în considerare criteriile care sunt cele mai importante pentru dvs., desigur pe baza activității pentru care veți folosi cel mai mult ceasul.

1. Funcționalitate

Aceasta include diferitele dotări, un cronometru și un accelometru pentru alergare sau alte activități fizice. Cel mai adesea îi veți întâlni în ceasurile sportive digitale, cum ar fi Casio G-Shock. Dar chiar și o mulțime de piese analogice abundă în cronografe, care nu numai că înfrumusețează cadranul, dar au și funcția de cronometru.

Pentru ceasurile de scufundare, puteți întâlni un inel rotativ care înconjoară cadranul exterior pe carcasa ceasului, care poate fi utilizat ca temporizator extrem de funcțional. Se numește bezel rotativ pentru scufundări, iar scafandrii îl folosesc pentru a urmări timpul scurs pentru o scufundare.

2. Lizibilitate

O caracteristică importantă a fiecărui ceas este lizibilitatea sa ușoară, chiar și în condiții de lumină slabă. Unele ceasuri sunt echipate cu luminescență, ceea ce face mai ușoară recunoașterea timpului și a pieselor individuale de pe cadran în întuneric. Dacă cumpărați un ceas digital, cea mai mare parte este acum echipat cu un afișaj LCD retro iluminat care luminează întregul cadran. Cadranul în sine ar trebui să fie mai mare și mai distinctiv, astfel încât să puteți obține informațiile de care aveți nevoie cât mai repede posibil.

3. Rezistență la apă

La ceasurile sport puteți găsi rezistență ridicată la apă. Cu unele vă puteți scufunda la adâncimi mai mari. Desigur, veți aprecia mai ales acest lucru dacă sunteți angajat în scufundări profesionale. Rezistența adecvată la apă este potrivită și pentru alte situații - dacă vă place să înotați, ploi abundente sau nu vă place să scoateți ceasul la duș.

Dacă alegeți un model cu carcasă metalică, ceasul va fi adesea echipat cu o coroană înșurubabilă - acesta este butonul minuscul pe care îl întoarceți pentru a seta ora. Este de fapt înșurubat direct în carcasă. Acest lucru face ca ceasul dvs. să fie mai rezistent la apă, dar acest sistem previne și ruperea coroanei în caz de cădere sau contact fizic cu pietre sau alt material dur.

Pentru o idee mai bună despre rezistența la apă, consultați tabelul.

Etanșeitatea ceasului

Indicație rezistență la apă (WR)Etichetarea în atmosfereDescriere
30M3 ATMRezistență la ploaie și umiditate (nu este potrivit pentru înot)
50M5 ATMPentru duș, sporturi nautice și înot până la 1 metru adâncime.
100M10 ATMPentru snorkeling, înot și scufundări până la 15 metri adâncime.
200M20 ATMRezistent la apă pentru scufundări recreative la o adâncime de 40 de metri.
300M30 ATMAlegere pentru scafandri profesioniști cu aparat de respirație.

4. Cataramă de siguranță dublă

Puteți găsi la ceasurile cu curse metalice, cum ar fi un ceas de scufundare din oțel inoxidabil. Multe ceasuri digitale utilizează cureaua din rășină care nu are deloc o cataramă, ci folosește în schimb un sistem de fixare foarte durabil. Catarama dublă este o siguranță foarte bună. O veți găsi în partea de jos a brățări metalice care ține ceasul pe încheietura mâinii. Acesta conține nu unul, ci două mecanisme de blocare, care sunt extrem de sigure și asigură faptul că ceasul nu vă cade de pe mână.

Casio5. Rezistență

Un parametru foarte important al fiecărui ceas sport este, desigur, rezistența. Dacă doriți o piesă de care nu trebuie să vă faceți griji și știți că vă puteți lovi de o piatră sau un trunchi de copac etc., trebuie să vă concentrați asupra acestui criteriu. Ceasul are rezistență în multe feluri, fie cu o carcasă din rășină sau din oțel inoxidabil, fie cu geam speciali.

În ceea ce privește geamul, cea mai rezistent la zgârieturi este cel de safir, dar din păcate nu mai este atât de rezistent la lovituri și poate fi, de asemenea, mai greu de citit, deoarece reflectă foarte mult lumina. Pe de altă parte, puteți zgâria ușor sticla de plastic, dar rezistența la impact este foarte mare. Geamurile minerale sunt standard, care se caracterizează prin durabilitate ridicată și rezistență la presiune.

De asemenea, ar trebui să acordați atenție curelelor/ brățărilor. Pielea nu este foarte potrivită pentru ceasurile sportive, deoarece este afectată de transpirație și apă. Cel mai adesea veți găsi o curea din silicon, o brățară din rășină sau o brățară din oțel. O noutate reprezintă și brățările din ceramică, care sunt potrivite în special pentru persoanele alergice, sunt ușoare, dure și rezistente.

6. Rezistența la impact

La ceas nu este important doar geamul sau o brățară, ci și mecanismul în sine. El trebuie să poată rezista la diverse impacturi sau căderi. Ceasurile sport cu sistem quartz și oscilator quartz se întâlnesc cel mai des. Pentru sporturi mai puțin active, cum ar fi pescuitul, ceasurile mecanice pot fi potrivite.

Ceas bărbătesc Festina 20330/2 Bărbați 641 lei
Ceas bărbătesc Casio W-96H-1A Bărbați 111 lei
Ceas bărbătesc Festina 20376/3 Bărbați 549 lei

Întrebări frecvente înainte de alegerea unui ceas sport

În afară de caracteristicile importante, există câteva lucruri care vă pot interesa.

CasioDigital vs. ceasuri mecanice - care sunt mai bune?

Este posibil să vă amintiți automat cele digitale atunci când menționați un ceas sport. Ceasurile sport nu trebuie să fie neapărat digitale. Deci, cum sunt?

Avantajul ceasurilor digitale sport este lizibilitatea lor mai ușoară. Acest lucru este cu siguranță util atunci când trebuie să aflați informații într-o clipă sau dacă doriți să cunoașteți ora în condiții de vizibilitate redusă. De asemenea, au și un mecanism quartz robust, rezistent la impact. Veți fi, de asemenea, mulțumit de prețul lor - de obicei sunt mult mai ieftine decât omologii lor mecanici.

Primul plus al ceasurilor sportive mecanice rezidă, desigur, în aspectul lor. Arată tradițional, se aude sunetul de tic-tac și îi vor satisface pe iubitorii de ceasuri clasice. Acest lucru nu înseamnă că nu sunt rezistente. Cu siguranță depinde de modelul pe care îl alegeți, dar chiar și piesele mai ieftine vă vor rezista foarte mult timp.

Ceasul sport trebuie să fie din oțel inoxidabil?

Cu siguranta nu. Deși multe ceasuri mecanice folosesc oțel inoxidabil. Un material foarte popular este, de exemplu, rășina. Se folosesc și metale prețioase, dar numai pentru ceasurile cu o categorie de preț mai mare.

Care sunt cele mai bune ceasuri pentru sport?

La această întrebare este greu de răspuns, deoarece depinde întotdeauna pentru ce activitate aveți nevoie de ceas. Cele mai populare colecții și mărci includ următoarele:

Casio

Marca japoneză de ceasuri Casio a creat probabil cel mai faimos ceas sportiv, iar povestea lor a început în 1981. Inginerul Kikuo Ibe a vrut să facă un ceas care să nu fie distrus la cădere. Rezultatul este seria G-Shock, care este inovată constant. Acest ceas rezistă la impact mecanic, șocuri și vibrații. Celebrele G-Shocks sunt ideale pentru sport și activități în aer liber, aproape toate au cronograf, afișaj digital, funcții precum cronometru, ora mondială, rezistență la apă sau busolă. Pentru femei, există seria Baby-G, în care veți găsi ceasuri mai mici, în diverse culori.

Festina

Brandul elvețian Festina este cu siguranță regele printre ceasurile sportive. Portofoliul său include nu doar ceasuri clasice de lux sau ceasuri de modă, ci este asociat și cu sportul, în special cu ciclismul. Din 1992, ea este reprezentantul oficial al celei mai faimoase curse de ciclism, Turul Franței. Printre colecțiile populare, Festina The Originals, Chrono Bike și de scufundări Festina Diver vă vor interesa cu siguranță. Dacă preferați un aspect mai tradițional și căutați un ceas care să arate bine chiar și cu o jachetă, alegeți unul dintre Festina Chronograph.

Ceas bărbătesc Casio AW-591-2A Bărbați 349 lei
Ceas damă Casio BA-110SN-4A Femei 680 lei
Ceas bărbătesc Casio GW-7900B-1 Bărbați 683 lei
Căutând
Căutând
up