Secretul măsurării timpului Nr.1: Ceasul Solar

Secretul măsurării timpului Nr.1: Ceasul Solar

Roxana Voicu | 29. 1. 2019

De la începutul timpului, strămoșii noștri au căutat să se orienteze în timp, pentru a determina diferite anotimpuri, pentru a înțelege fenomenele naturale și de a rezolva misterul originii lor. Cum au făcut asta?

Astăzi, când ne gândim la ceasuri, majoritatea dintre noi se vor gandi imediat la ceasurile digitale sau clasice analogice. Cu cea mai bună calitate asociem ceasurile elvețiene, și mărci de renume precum – Michael Kors sau Daniel Wellington, acestea fiind doar câteva exemple. Cu toate acestea, ce ne trece prin minte atunci când în gândurile rătăcesc mai adânc în trecut?

Ne putem imagina un ceas atemporal de buzunar sau poate o clepsidră, cunoscute nouă din poveștile străvechi? Sau ne aducem aminte de mult mai mult?

Strămoșii noștri au măsurat în felul lor desfășurarea zilelor și evenimentele semnificative care au avut loc și pe care au vrut să le sărbătorească din nou. Cine sau ce ar putea provoca tunete puternice sau o eclipsa bruscă a Soarelui? Poate mânia zeilor înșiși, ființele puternice care controlează timpul și spațiul trancendent?

Viața în peșteri a fost întrețesută de superstiții, iar vânătoarea de succes a adus cu ea nevoia de a-și păstra amintirea, de a experimenta din nou, de a-și păstra succesul și în viitor. Picturile din peșteri erau un simbol al puterii și onoarei vânătorilor de creaturi. În culturile mai vechi, oamenii chiar au încercat să păstreze un calendar. Documentele nu au supraviețuit mult - ca dovadă au rămas doar câteva vechi calendare galice și un calendar, megalithic găsit în Knowth din Irlanda. Cu toate acestea, există dovezi clare că oamenii au fost ghidați în trecut atât de ciclul lunar, cât și de mișcarea Soarelui și se presupune că calendarul preistoric era condus după ciclurile solare și lunare.

Din cele mai vechi timpuri, au existat mai multe moduri în care oamenii au măsurat timpul. Acestea includ, de exemplu, ceasurile de soare sau apă. În Egiptul antic, oamenii au fost orientați în timp de umbra soarelui, iar metodele lor nu seamănă cu nimic din ceea ce știm astăzi.

Misterul ceasului solar

După cum sugerează și numele, ceasul solar masoara timpul bazat pe schimbarea poziției soarelui și este considerat cel mai vechi tip de ceas descoperit. Se presupune că ar fi  fost creat cu mii de ani în urmă. La început, pentru a citi ora, probabil a fost folosit o tija de lemn așezată perpendicular pe suprafața pământului. Umbrele rezultate arătau  trecerea timpului.

Ceasurile solare ale vechilor egipteni păreau niste obeliscuri verticale înalte. Scopurile lor aveau doua motive: ele serveau drept tribut zeului egiptean al soarelui Re (sau de asemenea Ra), și în același timp serveau să determine timpul. Cum au citit egiptenii timpul exact, până astăzi nu este clar. Probabil că nu au folosit fusul orar precum grecii, dar multe teorii contrazic acest lucru. Asamblarea și împărțirea a apărut abia mai târziu - descoperirile au provenit din secolul al XV-lea î.Hr. 

Grecii au preluat descoperirea ceasului solar de la babilonieni, iar descoperirile lor au continuat să se dezvolte (datorită cunoștințelor matematice mai avansate). Această tehnologie s-a îmbunătățit treptat. Ceasul solar putea să arate nu numai date de timp, dar și funcționa precum calendar.

Chiar și romanii antici au decis să folosească un ceas solar bazat pe principiile grecești. Cel mai mare ceas solar din lumea antică a fost construit aproximativ în anul 10 î.Hr. A fost asmablat în Roma, fiind un obelisc masiv de 30 de metri.

Ceasurile solare sunt diferite în funcție de anumite culturi. Grecii au împărțit ziua în 12 părți egale. Cu toate acestea, timpul s-a schimbat în funcție de anotimpuri. Deoarece au folosit așa-numitele noduri și linii exacte, timpul de iarnă a fost considerabil mai scurt. Vikingii împărțeau ziua în doar patru părți.

Precizia ceasului solar nu a fost perfectă. Conceptul original al acestui dispozitiv a oferit informații exacte doar despre echinocțiul de primăvară și de toamnă. Un alt dezavantaj a fost că nu arăta timpul noaptea. De aceea au apărut treptat multe alte tipuri de ceasuri.

În țările islamice, un mecanism mai precis a fost inventat în secolul al XIV-lea prin schimbarea direcției gnomilor. Nu mai era perpendicular pe suprafața Pământului, ci a fost determinat de întoarcerea axei Pământului spre Steaua Polară. Acest mecanism a fost transferat treptat și țărilor europene.

Tipuri de ceas solar

Tipurile de ceasuri solare sunt doar câteva iar compoziția lor este diferită. Unele funcționează pe principiul acelor de ceasornic (de exemplu, polar sau ecuatorial) astfel putem distinge orele mici. Există, de asemenea, un tip portabil -  care se orientează fie la lumina soarelui, fie la amiază. Cu toate acestea, ceasurile centrate pe meridian trebuie să fie adaptate exact la o anumită latitudine.

Declinarea ceasului solar

Ceasurile solare au fost folosite până în secolul al XVII-lea și mai târziu. Odată cu dezvoltarea treptată a industriei și tehnologiei au început să-și piardă magia. Cea mai mare lovitură pentru ele a fost introducerea fusurilor orare din secolul al XIX-lea la o conferință de la Washington.De atunci în țările noastre a devenit doar un element decorativ plăcut, iar utilizarea lor practică a fost complet dispărută.

Ceas solar acasă?

Îți place ideea de a-ți decora casa sau grădina cu un ceas solar? Poate că veți fi încântați, dar să știți că acest lucru nu este imposibil! Trebuie doar să vă amintiți că ceasul care atârnă afară funcționează diferit decât suntem obișnuiți, așa că folosirea lui înainte de a merge la muncă poate fi riscantă ...

Puteți găsi cu ușurință pe internet instrucțiuni pentru crearea unui ceas solar complet.

Ți-e teamă de un experiment similar? Există companii care, la comanda specială, produc astăzi ceasuri solare. Dar veți face chiar și mai bine dacă vă cumpărați un ceas clasic cu multe funcții utile. Cu el nu vei întârzia nicăieri.

Informații suplimentare:

Nodus – o marcă pe un indicator, de multe ori sub forma unei mingi, umbra lui arată datele de timp (sau chiar calendarul)

Gnóm – acest cuvânt vine din greacă și înseamnă "cunoaștere". Este un indicator al ceasului solar care este perpendicular pe ceas (folosit de vechii greci și egipteni).

Ora medie solara – este timpul nostru normal, derivat din meridianul local. Fiecare meridian are propria oră locală – care a fost creată artificial pentru a elimina diferențele apărute din mișcarea neuniformă a Soarelui față de planeta noastră.

Lumina reală a soarelui – măsurată în zilele însorite este determinată printr-o singură rotație.

Ora Europei Centrale – Fus orar în Europa Centrală. În primăvară, majoritatea țărilor sunt convertite în ora centrală europeană

ACUM: TRANSPORT GRATUIT LA PESTE 3000 DE PRODUSE! Mai multe detalii aici

ACUM: TRANSPORT GRATUIT LA PESTE 3000 DE PRODUSE! Mai multe detalii aici

Cautare
Căutând
Căutând
up