Cum să începi să faci sport?

Cum să începi să faci sport?

Sportul este un mijloc natural de îmbunătățire a constituției corpului uman și, pe lângă un stil de viață sănătos și bunăstare mentală, este un mod principal de a asigura o viață lungă și sănătoasă. Fiecare dintre noi am jucat un sport pe parcursul vieții (indiferent dacă vorbim de orele de educație fizică de la școala sau nu) și știm cât de importantă este mișcarea, nu numai în adolescență, ci și în menținerea ulterioară a unei condiții fizice bune și cât de tare ajută la prevenirea bolilor rezultate din alimentație săracă în nutrienți și dintr-un stil de viață sedentar. 

Sezonul de primăvară este ideal pentru a începe practicarea regulată a unui sport. Pe de o parte, corpul conține mai multă grăsime în lunile de iarnă (nu numai pentru că punctul culminant este Crăciunul) datorită nevoii de a menține mai bine căldura pe vremea rece și, în același timp, pentru că mișcarea este restricționată. Odată cu primele zile călduroase, soarele invită la desfășurarea de activități sportive care destind întregul corp și îl scapă de excesul de kilograme.

Dacă vă decideți să faceți sport în mod regulat, este bine să vă planificați timpul, astfel încât să puteți să o faceți pentru cel puțin o oră sau două pe săptămână. Alegerea unei anumite activități depinde, în primul rând, de preferințele fiecăruia. Cel mai adesea, oamenii preferă:

Alergare/jogging

Alergarea este deosebit de avantajoasă deoarece nu este nevoie de echipamente sau zone/săli speciale. Puteți alerga practic oriunde. Dacă locuiți într-un oraș, locul potrivit ar fi un parc, o stradă mai puțin aglomerată, o pădure mărginașă, un drum de câmp etc. În același timp, se poate alerga în orice moment al zilei – practic, alergarea poate fi limitată doar de timpul dvs.

Ciclism

Ciclismul este o activitate plăcută, care relaxează creierul și datorită căreia se ard o mulțime de calorii. Cu toate acestea, spre deosebire de alergare, este mai bine să mergeți cu bicicleta doar în zilele mai uscate și mai calde. Activitatea nu este limitată doar de vreme, ci și de zonă - practicarea ciclismului, ca activitate sportivă, necesită o planificare a rutei, astfel încât să fie posibilă menținerea ritmului și evitarea riscului de accidentare.

Înot

Dacă preferați mai mult activitățile în apă, este mai bine să începeți să înotați în mod regulat. Cu toate acestea, în afara lunilor de vară, înotul este limitat considerabil în termeni operaționali. Piscinele interioare (cu excepția cazului în care aveți propria dvs. piscină) se găsesc, de cele mai multe ori, doar în orașele mai mari. În plus, operatorii care pun la dispoziție piscine interioare prioritizează cluburile înregistrate (polo de apă, antrenament de înot competitiv, etc.), așa că este bine să alegeți o piscină care este întotdeauna deschisă publicului la ora dorită.

Antrenament cu greutăți și fitness

Activitățile sportive foarte populare sunt exercițiile de interior, care sunt oferite de sălile de fitness, fie că este vorba de un antrenament individual la diferite aparate, cu un antrenor, sau programe de grup (pilates, kangoo jumps etc.) conduse de un instructor. Gama este variată și practic toată lumea poate alege între variante pentru începători sau avansați. Avantajul centrelor de fitness este legat, în principal, de posibilitatea de a face exerciții ghidate și de a beneficia de consultări profesionale care ajută la atingerea fizicului dorit.

Cum să te antrenezi într-un mod benefic

Desigur, lista de activități sportive care pot fi desfășurate în mod regulat nu este completă. De asemenea, există posibilitatea să exersați din confortul casei dvs., fie cu un set de exerciții de yoga, pilates, calistenie etc., fie la fel cum faceți în mod obișnuit. Multe persoane care decid cu adevărat să-și îmbogățească stilul de viață cu activitățile sportive, combină de obicei diferite tipuri de sport pentru a realiza o activitate fizică minimă pe unitatea de timp selectată.

Parametrul principal (pe lângă tipul de exercițiu) este timpul petrecut în activitate. Pentru stabilizare și îmbunătățirea ulterioară a stării de fitness este bine să împingeți constant limita de timp a exercițiului și să măsurați exact timpul în care sunt efectuate. De exemplu, la alergare este indicat să se determine distanța totală a unui ciclu de alergare și să se reducă continuu timpul în care se depășește secțiunea definită. Măsurarea timpului și a parametrilor de performanță este o parte integrantă a antrenamentului, dacă se dorește a fi eficient și să conducă la îmbunătățirea continuă a performanței, și implicit la o stare de fitness generală.

Măsurarea performanței 

Cel mai simplu mod de a efectua măsurători de performanță la efort este de a lega componenta fizică cu un parametru de timp. Pe lângă distanță (jogging, ciclism), poate fi și numărul de exerciții (greutăți, fitness) sau pur și simplu timpul petrecut. Deoarece corpul transpiră și se încălzește foarte mult în timpul activităților sportive, este bine să cumpărați un ceas sport foarte bun, a cărui materiale sunt adaptate scopului și, în același timp, au o rezistență ridicată, în special la umiditate și apă.

O caracteristică specifică a ceasului sport este materialul mai durabil - are, în principal, un design plăcut și impermeabil al curelei și apoi o acoperire mai bună a cadranului, sigilată împotriva pătrunderii transpirației și a umidității în condiții dificile de presiune. Ceasurile sport Casio oferă o gamă foarte largă de opțiuni în acest sens, atât în ceea ce privește ceasurile pentru bărbați, cât și cele pentru femei. Ceasurile sport pentru femei au de obicei formă și corespund conceptual dificultății sportului și sunt produse în diferite variante de culoare. Designul ceasului sport pentru doamne este simplu, printre materialele folosite sunt eliminate piesele metalice - în special cureaua este din rășină moale și impermeabilă.

Ceasurile sport pentru bărbați sunt realizate de obicei într-un design special, care este simplu și practic. În comparație cu modelele pentru femei, ceasurile sport pentru bărbați sunt concepute pentru a fi mai durabile - în plus față de curea, cadranul ceasului este, de asemenea, realizat dintr-un material moale și impermeabil, iar sticla are o rezistență mai mare la impact. Rezistența la apă poate varia până la aproximativ 20 de atmosfere - de exemplu, colecția de ceasuri G-Shock.