Cum să faci o detoxifiere perfectă de primăvară?

Cum să faci o detoxifiere perfectă de primăvară?

Trăim în timpuri agitate și pline de stres. Prin urmare, avem nevoie și de un corp funcțional pentru a le putea face față fără probleme. Sănătatea și funcționarea corectă a organismului pot fi susținute prin detoxifiere regulată. Aceasta ajută la curățarea organismului de substanțe nocive ce s-au acumulat în interior. Redă organismului suficientă energie și îl ajută să depășească oboseala. Detoxifierea se face, de obicei, în lunile de primăvară din mai multe motive.

De ce detoxifiere primăvara?

Principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor aleg să facă o detoxifiere primăvara este oboseala specifică anotimpului. Corpul nostru, plin de substanțe nocive după o iarnă dificilă, trebuie curățat și încurajat. Datorită detoxifierii, se poate preveni oboseala de primăvară, iar corpul se pregătește pentru lunile călduroase care vin.

Un alt motiv este disponibilitatea multor ierburi și plante care au efecte detoxifiante. Foarte populare sunt urzica de primăvară sau ciulinul. Tot în primăvară, avem acces la diverse legume și fructe care erau greu de găsit sau costisitoare pe timpul iernii.

Deci cum să faci un detox de primăvară?

Apă, apă și iar apă 

Pentru funcționarea corectă a organismului și începerea detoxifierii, este necesară hidratarea. Include cât mai multă apă proaspătă și curată în regim. Poți utiliza o cană cu filtru pentru o calitate superioară a apei. Poți aduce un plus gustului cu o felie de lămâie sau portocală sau chiar cu puține fructe de pădure pe care să le adaugi în apă. Și dacă ai băut deja suficientă apă, pregătește-ți niște ceaiuri din plante pe care să le bei calde sau reci, chiar și cu puțină zeamă de lămâie.

Fructe, legume și sucuri de fructe

Consumă cât mai multe fructe și legume în perioada de detoxifiere. Pentru o digestie mai ușoară, poți prepara sucuri de fructe sau amestecuri de legume și fructe pentru smoothie-uri. Amintește-ți, însă, că fructele au foarte multe zaharuri, așa că nu exagera cu multe sucuri.

Este excelent dacă adaugi lămâie sau afine în smoothie-urile și sucurile de fructe. Acestea, datorită unui număr mare de antioxidanți, vor susține în continuare procesul de detoxifiere.

Alimente verzi și antioxidanți

Detoxificarea continuă poate fi susținută de așa-numitele superalimente, care conțin un număr mare de antioxidanți și ajută metabolismul să fie mai rapid. Astfel de alimente sunt clorella, spirulina sau chiar orzul încolțit.

Nu mânca alimente procesate industrial 

Evită toate alimentele procesate industrial în timpul dezintoxicării. Încearcă să incluzi cât mai multe fructe, legume, nuci, varză și alimente neprocesate. Dacă vrei să faci o detoxifiere completă, ia în considerare doar alimentele crude, care nu au fost supuse unui tratament termic de peste 42 °C. Drept urmare, alimentele păstrează toți nutrienții, antioxidanții, vitaminele și substanțele necesare pentru organismul uman.

Elimină cafeina

Încearcă să renunți la cafea și ceai negru în timpul detoxifierii de primăvară. Ambele conțin cantități mari de cafeină care înfundă organismul și împiedică eliminarea impurităților. O alternativă potrivită este ceaiul matcha, care conține cofeină, dar și un număr mare de antioxidanți. Ceaiurile decofeinizate sau amestecurile din plante sunt, de asemenea, utile și pot fi amestecate cu ierburi pentru a ajuta procesul. Printre acestea se numără cicoarea, aloe vera, ghimbirul sau urzica de primăvară.

Fara alcool, carne, făinoase sau zahăr

Elimină aceste alimente din dieta ta, cel puțin pe durata detoxifierii. Carnea este greu de digerat, iar alcoolul, făina albă și zahărul înfundă corpul pentru mult timp și împiedică toxinele să iasă din corp.

Continuă să te miști și, cel mai important, nu te stresa 

Planifică-ți detoxul de primăvară pentru când știi că vei avea pace. În niciun caz, nu începe detoxifierea dacă ai multă muncă de facut, te simți rău sau ești bolnav/ă. Pentru o detoxifiere adecvată, este nevoie de liniște.

Menține-te activ/ă în timpul detoxificării de primăvară. În timpul antrenamentelor, un ceas sport se va dovedi a fi foarte util. Cele mai potrivite sunt activitățile precum yoga, stretching-ul, înotul sau jogging-ul.

Întoarcere lentă

După ce ai terminat detoxifierea, începe treptat să adaugi mai multe alimente în dieta ta. Dacă sari direct de la sucuri de fructe, o mulțime de nuci și alimente „curate” la fast-food, zahăr, prăjeli și o mulțime de zaharuri, probabil că îți va fi greu să revi la această dietă. Prin urmare, chiar și după cura de detoxifiere, încearcă să menți un stil de viață sănătos și să incluzi alimente nesănătoase în dietă doar rareori.