Secretul măsurării timpului 3: Ceasuri mecanice

Secretul măsurării timpului 3: Ceasuri mecanice

Vă place să citiți despre descoperirile din trecut? Vă interesează începuturile invențiilor de ceasornicărie? Partea finală a seriei noastre de articole este aici. De data aceasta veți afla despre ceasurile mecanice ...

Originea și dezvoltarea ceasurilor mecanice

Știm cu certitudine că ceasurile mecanice au existat în 1320. Cum a fost fără înainte? E greu de spus. Dar este posibil ca ele să fi apărut mult mai devreme. Probabil între secolele XI și XIII.

Cele mai vechi au fost considerabil diferite de ceasurile mecanice de astăzi. Au fost foarte grele și  zgomotoase. 

Schimbarea fundamentală a avut loc în 1410, când un anumit Florentin a inventat un ceas de primăvară. Aproximativ o sută de ani mai târziu, ceasornicarul Petr Henlein a creat primele ceasuri de buzunar care funcționau pe același principiu. Mecanismul lor era mic și se potrivea cu ușurință în buzunarele lor.

În general, ceasurile nu erau exacte în acel moment. Au fost schimbate de un pendul în 1675, iar mai multe minute au fost adăugate la ceas.

Pendulul ceasului

Ceasul cu pendul seamănă cu vechile filme și cu casa bunicii noastre, cum ar fi vechiul ceas de cuc. Este evident că este foarte antic. În prezent, ceasurile cu pendul funcționează mai mult ca un ornament, deși acestea sunt, desigur, încă utile.

Din secolul al XVII-lea, când au apărut atât ceasul cu pendul, cât și ceasul cu cuc, am avut o schimbare considerabilă. Pendulul putea fi folosit numai în ore mari și, deși destul de precis, acest principiu nu era aplicabil ceasurilor de mână.

De la ceasuri de buzunar la cele actuale

Primele încercări de a construi ceasuri de buzunar de primăvară au avut loc în secolul al XV-lea, dar nu au fost încă perfecte. O schimbare semnificativă a avut loc în secolul al XVIII-lea datorită inventării stiloului. Interesant, cronometrele ce funcționează pe acest principiu au fost create în aproape trei țări aproape simultan - în Elveția, Anglia și Franța. De acum încolo, ceasurile au devenit comune și a fost o explozie reală a acestora.

Inițial, cronometrele erau foarte costisitoare și numai odată cu apariția secolului al XIX-lea prețul lor a scăzut. Dorința de măsurare precisă a timpului a crescut, iar diferite ceasuri au fost produse în cantitate mai mare. Treptat, a fost creat un mecanism de auto-tensionare.

Ceas de mână: de pe câmpul de luptă până la podiumul modei

Primele ceasuri de mână au fost făcute la începutul secolului al XIX-lea, deși ceasurile cu brățară erau deja prezente în secolul al XVIII-lea. La acea vreme, acestea au crescut considerabil printre femei care au perceput ceasurile ca pe o importantă bijuterie luxoasă.

Interesul pentru producția în serie a ceasurilor de mână a crescut doar la începutul secolului al XIX-lea și al XX-lea datorită unităților militare, pentru care era imposibil să se folosească ceasuri de buzunar în luptă. Cerințele erau clare: ceasul trebuie să fie mic și practic, iar în 1915 a fost inventat primul ceas din lume, impermeabil, pentru bărbați.

La mijlocul secolului al XX-lea s-au făcut îmbunătățiri: s-a creat un ceas de cuart cu un oscilator  (cu o abatere de cel mult 10 secunde pe an). Producția lor a fost consacrată de Seiko în anii șaptezeci.

Ceasul atomic de astăzi este, de asemenea, considerat cel mai precis ceas.

Imaginea ceasului și a echipamentului său tehnic sunt în continuă evoluție, împreună cu cererea intensă de pe piață. De exemplu, compania japoneză Casio (un bun exemplu de ceas de înaltă performanță Casio G-Shock), stilul elegant și funcțional a lui Michael Kors, combinate cu marca Armani în ceea ce privește moda.

Există o mulțime de opțiuni astăzi, alegeți doar după gustul și nevoile dvs. Puteți obține atât ceasuri analogice clasice, cât și ceasuri digitale.

În timp ce se pare că aveți deja tot ceea ce ați putea dori, progresul tehnic continuă și vă puteți aștepta la multe alte îmbunătățiri interesante. Ceasornicarii vor continua să caute modalități de a face viața mai ușoară și de a satisface dorințele tuturor.

Articolele anterioare ale acestei serii pot fi găsite aici:

Partea 1: Ceasul solar

Partea 2: Clepsidra